GEBRUIKSVRIENDELIJK CONTENT MANAGEMENT

SILVERSTRIPE CMS

CONTENT MANAGEMENT SYSTEM VOOR JE WEBSITE?

SILVERSTRIPE CMS

Silverstripe 3+ is een uiterst gebruikersvriendelijk content management system (CMS) waarmee je de content van je website kunt onderhouden. Met de preview-functie kan de pagina ook worden bekeken zoals deze eruit ziet op een tablet en smartphone zodat je aanpassingen op alle platforms kunt bekijken voordat je ze live plaatst. 

Bureau Berg is als interactief bureau officieel developer van SilverStripe en actief binnen het SilverStripe Developers Network.

VOORDELEN SILVERSTRIPE

 Silverstripe biedt vele voordelen, waaronder 

  • een intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface
  • een draft - en live versie van de site om aanpassingen eerst te kunnen beoordelen zonder deze direct live te plaatsen
  • een Open Source Software (OSS) licentie waardoor geen ‘vendor lock’ optreedt want je kunt wereldwijd terecht bij PHP5 developers die de code begrijpen.
  • optimalisatie voor zoekmachines, waaronder SEO-vriendelijke URL’s, XML sitemap-generatie en ‘Meta tags’
  • uitgebreide autorisatie/authenticatie op basis van rollen (wie is de gebruiker en welke rechten heeft hij/zij?)
  • een goede schaalbaarheid
  • gebouwd op een krachtig en stabiel framework

SilverStripe biedt de mogelijkheid om ‘gedistribueerd content management’ toe te passen. Hiermee kunnen meerdere personen (bepaalde delen van) de content onderhouden, maar niet de content waar zij geen rechten toe bezitten. Zo kan dit CMS goed voorzien in de wens om interne of externe afdelingen een deel van de content zélf te laten onderhouden. 

CONTENT BLOCKS

Content Management Systems zorgden tot voor kort altijd voor een dilemma. Enerzijds wil je als interactive bureau de content manager van je klant zoveel mogelijk vrijheid geven hoe de website ingevuld kan worden. Anderzijds wil je ervoor zorgen dat de look & feel behouden én beschermd blijft zodat er een duidelijke lijn in zowel de content als de opmaak komt.

Gaf je de content manager veel vrijheid door hem vrij te gebruiken templates te geven, dan kon het gebeuren dat diezelfde vrijheid ervoor zorgde, dat er onderdelen van de website 'gesloopt' werden door de content manager. Of de content manager kon zijn noeste arbeid in rook op zien gaan. Beide voorbeelden zijn niet fijn. 

Koos je als interactive bureau ervoor om de content manager weinig vrijheid te geven, dan werd de website vaak erg saai omdat alles zo op elkaar leek. Bovendien was het geen stimulans voor de content manager om er iets fraais van te maken. Die vrijheid had hij bovendien toch niet echt. 

Gelukkig beschikken we nu over 'content blocks' binnen Silverstripe. M.b.v. content blocks, bouw je de pagina's op waarbij elk content block een deel van de pagina 'reserveert'. Elk content block, krijgt daarbij zijn eigen template, waarbij je de meeste achteraf ook nog kunt wijzigen. Denk bijv. aan 'tekst links, afbeelding rechts', 'tekst in twee kolommen' , een Youtube-video over de hele breedte of een grote achtergrondafbeelding waarop een panel met tekst wordt geplaatst.

Bovendien kun je op de pagina de verschillende content blocks onderling m.b.v. 'Drag & Drop' verwisselen, zodat je ook na het creëren van de content blocks de volgorde eenvoudig kunt wijzigen.Erg handig dus en een uitkomst voor zowel het interactieve bureau als de content manager. 

 Hieronder zie je een schematisch voorbeeld van die content blocks. 

SILVERSTRIPE TRAINING

Silverstripe is dermate gebruiksvriendelijk, dat een korte training waarin we je de basisvaardigheden leren, meestal wel volstaat. Wil je Silverstripe nog effectiever gebruiken dan is een expert-training een mooie aanvulling. Daarin leggen we meer de focus op praktische tips. Denk daarbij bijv. aan hoe je het beste de structuur in de media libary kunt opzetten zodat je foto's later weer snel kunt terugvinden. De inhoud van een expert-training, stellen we overigens samen met je op, want misschien heb je juist behoefte aan tips die meer gaan over bijv. beeldbewerking en die niet direct met Silverstripe te maken hebben maar je eerder over algemene content management vaardigheden.

 Kortom, bij Bureau Berg waren we al enthousiast over Silverstripe maar met de content blocks toevoeging én sinds Silverstripe 3+ uit is gebracht, zijn we nog veel enthousiaster geworden. 

Nieuwsgierig? Je kunt Silverstripe zélf uitproberen op de demo-pagina van www.silverstripe.org.

ALTERNATIEVEN

Gebruiken we als interactief bureau dan alleen nog maar Silverstripe? 

Zeker niet, soms is een alternatief een betere keuze. Silverstripe vraagt wat meer budget en is met name geschikt voor middelgrote en grote websites, waarbij het ontwerp op maat wordt gemaakt. Daarbij kunnen we Silverstripe ook uitbreiden met bestaande modules of bouwen we die uitbreidingen zelf.

Heb je een wat kleiner budget en is een ontwerp op maat minder belangrijk voor je, dan kun je natuurlijk kiezen voor bijv. Wordpress. Daarmee zet je snel en vaak zeer kosteneffectief een website op. Het content management in Wordpress haalt echter zeker niet de gebruiksvriendelijkheid en performance van Silverstripe. Dat komt met name omdat Wordpress oorspronkelijk is opgezet als 'blog'-systeem, wat later is uitgebreid tot een soort content management system door er veel functionaliteit aan toe te voegen. Wordpress maakt dan ook bijzonder veel gebruik van allerlei modules die je additioneel kunt installeren.Dit zorgt er echter voor dat je je als content manager soms een ongeluk zoekt waar je wat ook alweer kunt aanpassen. Bovendien is Wordpress wat meer kwetsbaar voor aanvallen door hackers, vooral omdat kwetsbaarheden sneller boven tafel komen omdat het zo'n populair en dus veel gebruikt CMS is. 

Ook wij kiezen soms voor o.a. Wordpress en dat is ook prima, zolang je maar goed weet wat de verschillen zijn en wanneer je welk CMS inzet om binnen het beschikbare budget je doelstellingen te behalen. 

Meer te weten komen over de verschillen tussen maatwerk, semi-maatwerk en Wordpress websites? Lees dan dit artikel over hoe je een succesvolle non-profit website maakt 

02 juli 2015  |  Jacco van den Berg   |   Creatief Strateeg - Bureau Berg

 

OOK EEN GEBRUIKSVRIENDELIJK CMS?

Neem dan nu vrijblijvend contact op met creatief strateeg Jacco van den Berg

RELEVANTE ARTIKELEN
HOE ZET JE EEN SUCCESVOLLE NON-PROFIT WEBSITE OP?
Webdesign,Web Apps, Video Animaties

HOE ZET JE EEN SUCCESVOLLE NON-PROFIT WEBSITE OP?

LEES VERDER
Interactief bureau Amsterdam | Bureau Berg
BETAALBARE MAATWERKWEBSITES!
Webdesign,Web Apps, Video Animaties

BETAALBARE MAATWERKWEBSITES!

LEES VERDER
Interactief bureau Amsterdam | Bureau Berg
RESPONSIVE WEBSITE LATEN MAKEN? KIES BETAALBAAR MAATWERK!
Webdesign,Web Apps, Video Animaties

RESPONSIVE WEBSITE LATEN MAKEN? KIES BETAALBAAR MAATWERK!

LEES VERDER
Interactief bureau Amsterdam | Bureau Berg
PLAATS REACTIE
Internetbureau Amsterdam

Bedankt voor je commentaar! We gaan je commentaar z.s.m. lezen.

Close Overlay
Ontvang maandelijks gratis tips en verbeter zo je website!

In onze privacy- & cookieverklaring lees je hoe we respectvol omgaan met je e-mailadres.

BUREAU BERG


Westerdoksdijk 711-C
1013 BX AMSTERDAM
THE NETHERLANDS

E: info@bureauberg.nl
T: +31(0)20-4275097

KvK: 34.22.11.71, Amsterdam
BTW: NL1706.60.886.B01

Vrijblijvende afspraak maken

Vul onderstaand formulier in met de gewenste datum en tijdstip, dan bellen wij je z.s.m. terug of bel zelf even met 020-4275097.

Bedankt voor je bericht.